Udruga vinogradara, vinara i voćara "Komarna 2001"

28. prosinca 2001. godine održana je osnivačka skupština Udruge. Kao osnivači upisani su: Ivan Šimunić-Ika, Josip Petrovčić-Jojo, Tihomir Dobrić i Martin Klasan. Udruga je upisana u Registar udruga 28. veljače 2002. godine. Krenuli smo sa 102 člana u prvoj godini rada. Uz pomoć sponzora, Općine Novigrad Podravski i najvjernijih članova uspjeli smo ostvariti planove koje smo si zacrtali. 

Danas naša udruga broji oko 160 članova. Većina članstva su hobisti te imamo samo 2 vinogradara koji se bave proizvodnjom vina za tržište. Ciljevi i zadaci udruge su unapređenje vinogradarstva i prihvaćanje nekih novih tehnologija u proizvodnji vina na čemu udruga dosta radi. Udruga posjeduje dosta imovine koja članovima pomaže u radu i pristupu tome. Imamo svoju meteorološku stanicu s koje se očitavaju rezultati, imamo ekološke plašljivce za plašenje divljači, nadalje imamo svoje refraktometre, stolove, klupe itd. Imamo mnogo inventara kojeg naši članovi mogu koristiti za svoje potrebe. 

Udruga je aktivna na poboljšanju infrastrukture. To se prvenstveno odnosi na elektrifikaciju i vodoopskrbu vinograda. Vodovodna mreža se počela graditi 2011. te je jedan dio je završen, a postoje naznake da će radovi krenuti i dalje. Što se tiče elektrifikacije, s radovima bi se trebalo krenuti na proljeće 2012.

Izdvojena sorta koje uspijeva na našem području je kerner, koji pokazuje jako dobre rezultate, zastupljene su i ostale sorte graševina, pinot sivi, traminac, souvignon i dr. Naši vinogradari sudjeluju na izložbama vina na kojima ostvaruju jako dobre rezultate. 
Na našem području ima dosta starih klijeti te radimo i na očuvanju tradicije poštujući sve vinogradarske običaje i svece. Udruga ima i svojeg zaštitnika sv. Bartola što je ujedno i Dan naše Udruge te ga svake godine obilježavamo kod drugog domaćina.

Ostale članke vezane uz Komarnu 2001 možete vidjeti ovdje.

Glasnici 

 

Youtube Općine Novigrad Podravski i Live stream - centra Novigrada Podravskog
© 2021 Općina Novigrad Podravski. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg