
Još jedno priznanje -Delovljanima uručena nagrada za najtradicionalniju ekipu
Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu, 25. lipnja 2023. u sklopu 55. Picokijade održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora „Podravina od leta do leta“.
Povorka je sastavni dio Picokijade te čuva izvornost, običaje i tradiciju đurđevačke Podravine.
Svojim prikazom, povorka je sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života. Program je vodio Branko Uvodić.
Članovi KUD-a Delovi zajedno s prijateljima i podupirajućim članovima predstavili su se običajem "Starinska jela“ koje su pripremili na pet aranžiranih kola.
Ovim putem članovi KUD-a zahvaljuju se vozačima oldtimera Josipu Špeharu, Zdravku i Željku Vuljaku na nesebičnoj pomoći i sudjelovanju na ovoj manifestaciji.
Ove stare običaje osmislila je i za scenu pripremila Draženka Mihoković. Isto tako, vrlo vješto prezentirala je što se sve nalazi na aranžiranim kolima i koja su starinska jela prikazana.
Najprije je predstavila kola na kojima se prikazao proces kako od kukuruza dobijemo brašno i koja su se jela pripremala (kukuružnjača, žganci, kukuruzna kaša i kukuruzni kruh) .
Bilo je veoma zanimljivo vidjeti kako su žene koristile mlijeko u prehrani (sir, vrhnje, prge ), način izrade putra s mutilicom ili kako su koristile separator kojim se odvajalo vrhnje.
Bila je to hrana koja se jela kroz cijeli tjedan. Ali, prikazana su i jela koja su se pripremala za nedjelju ili blagdane -pečena podravska purica i domaći mlinci te meso z masti.
A kako bi to bilo da nema i kolača. Izrađivali su se starinski kolači: salenjaki, pogačice s čvarcima, kašnjaki i digani kolači s makom i orasima.
Uz sva navedena jela, vješto je prikazan proces nastajanja ulja od tikve (bundeve) koje se također koristi u prehrani.
U povorci je sudjelovalo više od 30 aranžiranih kola i komisija je pazila na svaki detalj te je Delovljanima dodijelila nagradu za najtradicionalniju ekipu. Nagradu je uručio gradonačelnik Hrvoje Janči.